top of page
  • Writer's pictureЛига на равнопоставеността

Лига на равнопоставеността: Оставаме мотивирани да отстояваме общочовешки ценности

Вчера в 19:30 часа – едва осем часа след поставянето на Изложба на равнопоставеността на Моста на влюбените – установихме, че 10 от 60-те изложени пана са унищожени. От тях девет са били свалени, а едно е повредено, докато е все още на постамента. Повредените пана изобразяват индивидуални и общи снимки на хора от глухата и ЛГБТИ общността, информация за ромската и глухата общност, обща информация за дискриминацията. Начинът, по който паната са повредени, не оставя съмнение, че става въпрос за използване на човешка сила.


Подаден е сигнал в полицията и по случая тече разследване. Потрвърдено е, че на Моста има видеонаблюдение, което ни кара да вярваме, че извършителите ще бъдат установени. В комуникация сме със Столична община, с чието партньорство се организира изложбата, като обсъждаме варианти за засилване на безопасността на изложбата. Сигнализираме Европейската комисия, които подпомагат финансово изложбата и свързания с нея Летен фестивал на равнопоставеността, както и други местни и международни партньори.


Случилото се не ни плаши – Лигата на равнопоставеността, смелите членове от нашите три общности и нашите приятели и съюзници ще продължим работата си през август по предстоящия фестивал по план. Едновременно с това обаче приемаме тази атака срещу изложбата като атака срещу нашите общности и това силно ни разочарова. Кара ни да се питаме защо послания за равнопоставеност не могат да оцелеят в центъра на многообразен град като София, столица на европейска държава, дори едно денонощие. Налага се остро да поставим въпроса по какъв начин се управляват обществените отношения в обществото ни, щом то се е превърнало в силно враждебна среда за общочовешки ценности и послания за приемане и равнопоставеност. И не на последно място, питаме се кой носи отговорност за създаването и поддържането на среда, в която се оспорва съществуването и добруването на уязвими общности като глухите, ромите и ЛГБТИ хората.


Атаката срещу нашата изложба е безспорно доказателство, че съществуването на Лигата на равнопоставеността и дейностите, които организираме, са жизненоважни точно тук и точно сега. Оставаме мотивирани да отстояваме общочовешки ценности и призоваваме българското общество да ни подкрепи в тази задача. Каним ви да отправим това послание заедно чрез общо Шествие за равнопоставеност в сряда, 19 август от 18:30 на Паметника на съветската армия.

Един за всички, всички за един.
6 views
bottom of page