top of page
  • Writer's pictureЛига на равнопоставеността

Няма да има политическа сила, която да ни представлява, докато ние не повярваме в силата си

Пейзаж, изпълнен с омраза


Лигата на равнопоставеността е уникално обединение на организации и активисти от ромската общност, ЛГБТИ общността, глухата общност, хора с увреждания и съюзници. Тя беше създадена под натиска на все по-недружелюбния политически контекст, в който нашите общности живеят. Безкритичното навлизане на крайнодесни идеи и концепции в публичния дневен ред и участието на техните носители в най-високите нива на властта ни кара да се чувстваме все по-малко сигурни в ежедневието си: демонизирането на хората с увреждания и техните близки, разрушаването на домове на ромски семейства и физическите нападения над ЛГБТИ общността белязаха последната предизборна година. Вместо да се застъпят за правата ни, основните политически играчи използват общностите ни, за да заредят предизборната си кампания със страх и омраза. Или ни игнорират.


Неглижиране


Нашите общности са диспропорционално представени или изобщо непредставени в предизборните листи. Единственият кандидат за евродепутат, открито заявил принадлежността си към ромската общност, е Росен Богомилов от листата на „Демократична България“. Няма кандидат, който открито да е заявил ЛГБТИ идентичност. Няма кандидат, който открито да е заявил, че е човек с увреждане.


През месец май Постоянна ромска конференция организира среща на представители на ромската общност с кандидати за Европейски парламент. Сред поканените от всички основни политически сили (с изключение на националистическите формации), едва трима се отзоваха на поканата: проф. Мариела Модева от листата на коалиция “БСП за България” (14-то място), Росен Богомилов от листата на “Демократична България” (6-то място) и независимата кандидатка Ваня Григорова. В същия месец ЛГБТИ организациите също поканиха кандидати за евродепутати на дискусия, като от всички поканени и много първоначално потвърдили в крайна сметка се включи само един – Тома Белев от листата на „Демократична България“ (9-то място). Междувременно предизборните кампании и дебати, включително в обществените медии, останаха недостъпни за глухите и слабочуващите хора.

Вниманието, което основните политически сили отделят на нашите общности, говори красноречиво за това колко се вълнуват от проблемите ни и колко сериозно ще се застъпват за правата ни. Това неглижиране е обидно и недопустимо в една демократична страна, която би следвало да се грижи за нуждите на всички свои общности и особено на уязвимите такива.


Не давай власт на омразата


В тази политическа обстановка призоваваме представителите на нашите общности и нашите приятели и съюзници да гласуват. Защото само когато масово започнем да участваме в обществените процеси и ясно да заявяваме своите искания, ще можем да се надяваме, че политическите играчи ще се съобразяват с нас. Няма да има политическа сила, която да ни защитава и представлява, докато ние не повярваме в собствената си сила. Важно е да гласуваме – за “силна България в обединена Европа” (по Постоянна ромска конференция), в която на власт не е омразата (по София Прайд). Трябва да покажем на всички партии, които се заиграват с расистки, хомофобски*, ксенофобски**, ейбълистки*** и националистически идеи, че това има своята санкция.

Ние сме тук. Съществуваме. Много сме. И гласуваме.

* Хомофобия - омраза или пренебрежително отношение към хора с хомосексуална ориентация. Обикновено е съпътствана и от трансфобия, представляваща омраза към транс хората. ** Ксенофобия - омраза или пренебрежително отношение към представители на чужди общности. *** Ейбълизъм - дискриминация или предразсъдък към хората с увреждания.

2 views
bottom of page