top of page
  • Writer's pictureЛига на равнопоставеността

Лига на равнопоставеността: Постиженията ни през последните 2 години

Създадохме Лигата на равнопоставеността органично, което значи и малко неорганизирано. Официален старт дадохме в края на 2018 година, когато започнахме работа по-структурирано. За тези две години успяхме:

  • Да обучим 90 души от ромската, глухата и ЛГБТИ общността, които да се включат активно в живота на общностите ни и нашето общо движение;

  • Да организираме 6 тематични месеца, посветени на ромската, глухата и ЛГБТИ общността, с над 30 събития онлайн и офлайн, с които сме достигнали до над 10 000 души;

  • Да организираме два фестивала на равнопоставеността: в Пловдив през ноември 2019 година (7 събития, въвлекли 800 души) и в София през август 2020 (8 събития, въвлекли още 800 души);

  • Да предизвикаме себе си, да се разбираме по-добре, да изострим чувствителност за предизвикателствата, пред които се изправят общностите ни, да работим заедно, да се учим един от друг, да се подкрепяме.

Сред всичките ни дейности няколко заслужават специално споменаване.


На 17 октомври 2019 година организирахме Предизборен дебат „София на равнопоставеността“, който събра кандидати за местна власт от четири основни предизборни кампании. Това беше първият подобен форум в България, който даде възможност на представители на няколко уязвими групи – ромската общност, ЛГБТИ общността и глухата общност – да зададат своите въпроси на кандидати за местна власт и да чуят техните идеи как те могат да бъдат решени.

На 16 ноември 2019 година успешно проведохме Шествие за равнопоставеност в Пловдив, който тази година беше и Европейска столица на културата. Шествието събра представители на ромската, глухата и ЛГБТИ общността, както и съюзници и приятели, които заедно преминаха през централните части на града, предвождани от ромския оркестър „Карандила“. Шествието беше нашата заявка, че въпреки противоречивите развития в града, можем да бъдем наистина „Заедно“. Знамената на нашите общности се вееха свободно за пръв път на открито в Пловдив.


През август 2020 година, в рамките на летния ни фестивал за равнопоставеност в София, направихме изложба на открито на Моста на влюбените. Изложбата включваше лицата на супергерои от ромската, ЛГБТИ и глухата общност, както и техните послания – с думи и на жестов език. Макар изложбата да беше частично разрушена още в първия си ден, двете седмици, в които беше на място, даде безпрецедентна видимост на нашите общности и отправи силно послание за равнопоставеност.


След тези две години, след всичко, което успяхме и не успяхме да постигнем, оставаме мотивирани повече от всякога да развиваме Лига на равнопоставеността като уникална коалиция за опознаване, овластяване и промяна. Гледаме смело напред, както винаги с мотото си: Един за всички, всички за един.

6 views
bottom of page